Bulgaristan Vatandaşlığı Başvuru Evrakları

Bulgaristan Vatandaşlığı Başvuru Evrakları

Bulgaristan vatandaşlığı başvuru evrakları nelerdir? Bulgaristan göçmenlerinin veya çocuklarının hazırlaması gereken evrakları aşağıda ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.

Bulgaristan’dan göç ederek gelmiş kişilerin vatandaşlıklarını geri alabilmeleri, ya da vefat etmiş göçmenin çocukları olarak Bulgaristan vatandaşlık başvurusu yapabilmeleri için hazırlamaları gereken bazı evrak ve dökümanlar bulunmaktadır. Bu evrakları topladıktan sonra göç ederek gelmiş kişinin Bulgaristan vatandaşı olup olmadığının Bulgaristan makamları nezdinde sorgulatılması, incelenmesi gerekecektir. Vatandaşlığın geri alınabilmesi için  Bulgaristan’dan doğum kayıtlarının çıkması ve kişinin Bulgaristan vatandaşlığının tespitinin olumlu sonuçlanması çok önemlidir.

İSİM DENKLİK BELGESİ :

Bulgaristan vatandaşlığını geri almak isteyen göçmenlerin hazırlaması gereken evraklardan bir tanesi İsim Denklik Belgesidir. İsim denklik belgesi göç ederek gelmiş kişinin Bulgaristan’daki ismi ile Türkiye’ye giriş yaptığı ismini birlikte göstererek o kişinin aynı kişi olduğunu gösterir. İsim denklik belgesi nereden alınacaktır ? Türkiye’deki Nüfus Müdürlüklerinden alınabilecektir. Bazen nüfus müdürlükleri tarafından, kişinin daha önceki ismine dair bir bilgi veri kayıtlarında bulunmadığından,bu belge düzenlenemeyecektir. Böyle durumlarda kişinin Bulgaristan’daki doğum kaydının apostilli ve tercümesi yapılmış noter onaylı bir örneği ile Nüfus Müdürlüğü’ne başvurması gerekecektir.

Bulgaristan’daki doğum kaydı kişinin doğduğu yerdeki kayıtlardan çıkartılacaktır.

TABİİYET BELGESİ :

Tabiiyet belgesi nereden alınır ? Bu belge de Nüfus Müdürlüklerinden veya Devlet Arşivleri’nden temin edilebilecektir. Bu belge göç ederek gelmiş kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihte Türk makamları tarafından düzenlenmiş bir kayıt belgesidir. Tabiiyet belgesi göç eden kişinin hangi tarihte Türkiye’ye giriş yaptığını, hangi isim ve soy ismini aldığını, kimlerle giriş yaptığını gösterir.

MUHACİR KAĞIDI :

Muhacir Kağıdı, nüfus müdürlüklerinden veya Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nden temin edilecektir. Bu belge de Tabiiyet Belgesi gibi, kişinin göç ederek Türkiye’ye giriş yaptığı tarihi, kimlerle giriş yaptığı, doğum tarihleri gibi bilgileri içerir.

BULGARİSTAN DOĞUM KAYDI :

Bulgaristan vatandaşlığını geri alabilmek için göç etmiş kişinin Bulgaristan’da bulunan doğum kaydının bir örneğini çıkarttırması gerekmektedir. Doğum kaydının kişinin doğduğu yerden çıkarttırılması ve Bulgaristan makamlarınca apostillenmesi gerekmektedir. 1900’lü yılların başından itibaren Doğum Kayıtlarının birçoğuna ulaşabilmek mümkündür, ancak bazı eski kayıtlara ulaşmak mümkün olamamaktadır. Eski kayıtların bazılarında ya savaşlar ya su basması, yangın gibi felaketler sebebiyle bazı tahribatlar oluşmuştur. Ancak yine de uzman kişilerce bu kayıtlar titiz bir araştırmayla ortaya çıkartılabilmektedir.

BULGARİSTAN VATANDAŞLIK TESPİTİ :

Bulgaristan vatandaşlığı sorgulaması vatandaşlığınızı geri alma başvurusu öncesi yapılması gereken bir işlemdir. Bu sorgulamayla göç ederek gelmiş kişinin halen Bulgaristan Vatandaşı olup olmadığı ortaya çıkar.Bu sorgulamanın sonucu, vatandaşlık başvurusunda bulunacak kişinin vatandaşlık alma prosedürünü doğrudan etkileyecek önemli bir işlemdir.

Kişinin yapılan sorgu sonucunda halen vatandaş olduğunun tespit edilmesi durumunda başvuru prosedürü ayrı, vatandaşlıktan çıkartıldığının ortaya çıkması durumunda ise ayrı bir vatandaşlık başvurusu prosedürü (oturum yoluyla) uygulanacaktır. Bulgaristan vatandaşlığı başvuru evrakları nı hazırlarken ofisimizden destek alabilir, BURADAKİ LİNKE tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.

Comments

  • Asuman koban | May 28,2019

    Merhaba kolay gelsin babam 1935 tarihinde bulgaristandan göç etmiştir ancak isim denklik belgesi Türkiye nüfus müdürlüğünde bulunmadı babam sağ nasıl bir yol izlemeliyiz vatandaşlık alabilirmiyiz ben devlet memuruyum prosedür nedir. Teşekkür ederim

    • sofyahukuk | May 28,2019

      Merhaba Asuman Koban, nüfus müdürlüğünde isim denklik belgesi düzenlenemediyse, Bulgaristan’dan babanızın doğduğu yerdeki aile kayıtlarından doğum belgesi çıkarttıracak, bununla Türkiye’deki nüfus müdürlüğüne tekrar başvurarak isim denklik belgesini düzenleteceksiniz. Vatandaşlık için babanızın hayatta olması avantaj, ofisimizden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

  • Habibe | Eki 19,2019

    Merhaba .ben işlemleri başlatmak istiyorum ama babamın orda 6ay kalmak gibi bir prosedör varmıs ama babam orda kalamaz calışıyor

    • Sofya Hukuk | Eki 21,2019

      Merhaba Habibe Hanım, babanız Bulgaristan vatandaşlık prossedürlerine yerine getirirken Bulgaristan’da kalmasına gerek yoktur. Öncelikle babanızın Bulgaristan Vatandaşlığının korunup korunmadığının tespit ettirilmesi gerekiyor. Önce babanızın Bulgaristan’dan doğum kayıtları çıkartılmalı, Türkiyeden toplanacak diğer evraklarla birlikte Bulgaristan makamlarına başvurarak Bulgaristan vatandaşlık sorgusu yapılması gerekiyor. Bulgaristan vatandaşlığı ile ilgili ayrıntılı bilgi ve başvurular için Avukatlarımıza ulaşabilirsiniz. İlginiz için teşekkür edriz.

  • hülya kayhan | Kas 4,2019

    vatandaşlıktan cıkarılmıştır prosüdürü konusunda yardımcı olabilirmisiniz. illede 3 yıl oturum yolu ilemi vatandaşlığa başvurulabilmektedir

    • Sofya Hukuk | Kas 4,2019

      Hülya Hanım merhaba, göç eden hayattaysa ve Bulgaristan Vatandaşlık sorgusunda vatandaşlıktan çıkartılmıştır cevabı geldiyse, göç eden 3 yıllık oturum marifetiyle Bulgaristan vatandaşlığını tekrar kazanabilir. Yinede sağlıklı bir yorum yapabilmemiz için sizde ki Bulgaristan Vatandaşlığından çıkartılmıştır yazısını görmemizde fayda olacaktır. Detaylı bilgi için Avukatlarımıza danışabilirsiniz.

  • Hande KUYUMCUOĞLU | Kas 17,2019

    Bulgaristan vatandaşlığı alabilmek için hangi tarihten itibaren Türkiye ye gelmiş olanlar kabul ediliyor.mesela benim dedem gelmiş.babam hayatta değil.sadece torunlar hayatta.

    • Sofya Hukuk | Kas 21,2019

      Merhaba Hande Kuyumcu, Bulgaristan vatandaşlığına başvuru için herkesin durumu farklılık gösterecektir. Bu yüzden belirli bir tarih söylemek mümkün değil. Herkesin durumunu tek tek incelemek gerekmektedir. Sizin durumunuzda, Bulgaristan Devleti göç eden (dedeniz) ve çocuğu (babanız) vefata ettiyse direk toruna başvuru hakkı vermiyor maalesef.

  • Serkan Turkel | Kas 22,2019

    Merhaba,
    Benim anneannem 1915 Kircali ve dedem de 1916 Haskoy dogumlu. Her ikisi de uzun yillar once vefaat ettiler. Annem sag ve annem Turkiye dogumlu. Ben de anneannem ve dedem den dolayi Bulgaristan pasaportu alip alamayacagimi arastiriyorum.

    Anneannem icin nufus mudurlugunden isim denklik belgesi talep ettim. Neredeyse 1 yil oldu bir cevap cikmiyor. Nufus mudurlugundeki gorevliler Ankara’dan yanit gelince haber verecegiz diyorlar, ama sonuc bir turlu gelmiyor. Dedem icin ise kayitlarda olan bir sorun nedeniyle isim denklik belgesi bile talep edemedik.

    Bu durumda anladigim kadariyla anneannem icin Kircali’den, Dedem icin ise Haskoy’den Bulgaristan Dogum Belgesi cikartmam gerekecek. Bulgaristan dogum belgesini nasil cikartabilirim? Nereye basvurmam lazim acaba ? Bir de ben torunlari olarak bu belge icin basvuru yapabilir miyim ?

    Yardimlariniz icin tesekkurler.

    Benim Bulgaristan pasaportun

    • Sofya Hukuk | Kas 26,2019

      Merhaba Serkan Turkel, göç eden kişilere ait Bulgaristan doğum belgelerini çıkarttırmanız gerekiyor. Doğum belgeleri için Bulgaristan’daki ilgili belediyeye annenizin başvuru yapması gerekiyor. Daha sonra yaptırmanız gereken vatandaşlık sorgusu sonucu göç eden dede veya nenenizden birinin vatandaşlığı halen korunuyor çıkarsa önce annenizin Bulgaristan vatandaşlığına başvurarak, vatandaşlığı alması gerekmektedir. Daha sonra da sizin başvuru yapma hakkınız doğacaktır. Ayrıntılı bilgi için avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

  • Sadık Bakan | Kas 26,2019

    Merhaba Sayın Sofya Hukuk; Annem 1936 yılında 7 yaşında iken Türkiye’ye göç etmiş ancak hayatta değil. Hayatta olmayanlar adına çocukları için Bulgaristan devletinin vatandaşlık vermediğini biliyorum. Ancak mubadele gerekçesi ile zorunlu göç etmiş olanların adına mahkeme usulü ile de olsa ölenin çocukları yine de hak iddia edebilirler mi?
    Şimdiden teşekkürlerimi sunar iyi çalışmalar dilerim.

    • Sofya Hukuk | Ara 2,2019

      Merhaba Sadık Bakan, 1936 yılında göç eden anneniz ile ilgili olarak hayatta olmasa bile Bulgaristan vatandaşlığı için başvuru yapabilirsiniz. Ancak öncelikli olarak annenizin Bulgaristan vatandaşlığından çıkartılıp çıkartılmadığı hususunda tespit yaptırılması gerekir. Tespitten Annenizin Bulgaristan Vatandaşlığı ile ilgili olarak olumlu cevap gelmesi ve gerekli şartları taşımanız halinde Bulgaristan vatandaşı olabilirsiniz. Biz tüm başvurularınızı gerçekleştiriyoruz. Detaylı bilgi için avukatlarımızla irtibata geçebilirsiniz.

  • ilknur serbest | Kas 27,2019

    MERHABA;
    1978 YILINDAN ANNEMLER GÖÇ ETMİŞ BULGARİSTANDAN. NERDEYSE 5 YILLIK BEKLEYİŞTEN SONRA ANNEM VATANDAŞLIĞI ALDI.KIZI OLARAK BG VATANDAŞLIĞI İÇİN BULGARİSTAN VE TÜRKİYE HAZIRLATTIĞIM EVRAKLARIMI EDİRNE KONSOLOSLUĞU’NA VEREREK BAŞVURUDA BULUNDUM.MÜLAKATA FAKAT KONSOLOSLUKTA GİRDİM.1 YIL SONRA SABİKA KAYDI VE SAĞLIK BELGEMİ TEKRAR İSTEDİLERİ VE SÜRESİNDE KONSOLOSLUĞA TEKRAR VERDİM..ADIMA DÜZENLEMİŞ OLDUKLARI ŞİFRE İLE İNTERNETTEN HER AY KONTROL ETTİM BİR GELİŞME VAR MI DİYE BU AY DOSYA SONLANDIRILMIŞ DİYE YAZDI. NE YAPMALIYIM SİL BAŞTAN TEKRAR MI MÜRACAT ETMELİYİM BEN HERSEYİ İSTENİLEN ZAMANDA SAĞLADIM..

    • Sofya Hukuk | Kas 27,2019

      Merhaba, Bulgaristan Vatandaşlığı başvurunuzda bir eksiklik mi var, evraklarınız zamanında dosyanıza ulaştı mı bu hususları aydınlatmak gerek. Dosyanızı görmeden bir açıklama yapabilmemiz çok zor. Bu konuyla ilgili konsolosluktan bilgi almaya çalışın, alamazsanız Bulgaristan Adalet Bakanlığından dosyanızı kontrol ettirmeniz gerekir.

  • Leave a Reply

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir